Policija

ој ~

8. 16.

За обављање точења гића:

а) у баштама; 6) у парковима; в) у сталним баракама;

г) у привременим баракама код већих радова и предузећа;

д) точење вина свог сопственог производа, — не плаћа се такса из ТБр. 61. т, | за месно право. У овим случајевима није пошребно месно ираво (чл. 21 и 26 Правилника М. У. Д.) , 51.

Чл. 11. правилника регулисао је питање стечених месних механских или кафанских права у крајевима ван Србије и Црне Горе. У том погледу нормирана су два случаја:

а) Зграде, у којима је вршена кафанска или механска радња непрекидно до 6-'У-1920, стекле су месно механскокафанско право.

Ова је тачка у целости узета из тач. 7. чл. 34. таксеног правилника од 20-У1-1921. г,

6) Све остале механске или кафанске зграде, у којима је отпочело точење пића после 6-1М-1920. год, — морају платити таксу за месно механско-кафанско право.

Слично питање 2 Јужну Србију ш Црну Гору, нарочито за зграде у крајевима, који су нам припали Нејским Уговором Мира — није регулисано.

У том погледу за Јужву Србију важе наређења у распи“ сима, и то:

а) „Свима затеченим механским и кафанским радњама (на територији додељеној нам од Бугарске Нејским говором) признаје се у начелу месно механско или кафанско право без обзира на то, што не одговарају условима по уредби о меанама и кафанама, само с тим, да су сопственици тих радња — зграда дужни до краја године да плате таксу за месно право по закону о таксама, па ће им се потом издати уверење о месном праву, да зграду саобразе уредби о механама и кафанама ако пристају на плаћање ове таксе у остављеном року, подносити молбе преко надлежних полиц. власти и уз молбу приложити доказ о својини плаца односно зграде и тачне границе плаца на коме је зграда подигнута, као и које класе меану или кафану жеде. Полицијске власти спродводиће овакве молбе Министарству на решење. __Ако сопственици не пристају на ове услове, радње ће им се од 1. јанугра идуће године затворити. (Тач. 3. расписа М. У. Д. од 29.-Х-1921. г. УБр. 26. 169.)