Policija

— 146 —

Први трамвајски саобраћај са коњима успостављен је 1832 кодине.

Дужност пријављивања странаца у Италији. -— Сваки странац који дође у Италију, дужан је, по њиховим наређењима, да се у року од 3 дана од када је дошао у извесно место — лично пријави локалној полицији и да јој обавештење о себи и циљу свога путовања. Ако се из тога места пресели у које друго, и тамо је исто дужан да учини у истоме року.

Од ове обавезе ослобођени су само странца, који су дошли ради провода и који не мисле остати у њиховој земљи више од 2 месеца.

Помоћ немачким полицајцима. — Управник бечке полиције упутио је апел на аустријске полицајце да добровољним прилозима потпомогну своје немачке другове, који су услед финансијских неприлика земље допали до велике беде са својим породицама.

У току јануара месеца овеј.

године г. Управник је већ послао од скупљених прилога суму одеб63,635 000 круна аустријскиХ. Овај знак солидарности лепо је пропраћен у немачким полицијским листовима.

Заступник полицајаца у прендуском парламенту. — Да би било кога у Парламенту који би реализирао праведне жеље полицајског особља у законо“ давноме телу детаљним обавештењима и сузбијањем неправичних напада на њих — полицијско удружење је одлучило да на првим идућим изборима потпомаже кандидатуру једнога од њихових кандидата.

Ова идеја одобрава се од свих полицајаца, и они се радо одазивају позиву удружења да сваки од њих ла по 5 франака за повећање изборнога фонда.

Како се у француској спровода штедња2 — Поред осталих мера, које је француска влада предувела ради успешног економизирања на свима пољима јавнога рада — она је одлучила у погледу чиновника, да се изведу следеће мере:

1. Да се редуцира годитњи одмор свима чиновницима;

2. Да се редуцира одсуство за боловање;

3. Да се изведе редукција персонала у 337/б; и

4 Да се обустави енглеска субота.

Чиновништво полицијско није задовољно овим одлукама, и верује да се оне неће до краја ни извести,