Policija

— 361 —

"Ствар из основа друкчије стоји кад се примене хипнотички методи. Додуше, њиховој генералној примени нема за сада места Она би их пре свега профанисала. Још за прилично времена они имају да буду резервисани само са најтеже а најделикатније случајеве. Благодарећи хипнотизму, вешт је: иследник у стању да најпрецизније прочита туђу душу и да за неколико момената утврди, стоји ли пред њим кривац или не, па ако стоји, да низом хипнотичких сугестија реконструише цео криминални догађај, да пронађе корпус и саучеснике; а ако су у питању савесност тужиоца и сведока да отрије, да ли су њихова казивања тачна или су удешена да оптуженог доведу у један тежак и безизлазан положај.

Данас је заклетва сведока једино мерило за тачност њиховог исказа. А колико је она, на жалост, профанисана и у религиозном, и кривично-правном погледу најбоље ће знати они иследни и судски органи који су дуже времена радили у народу. Нама је и данас у свежој успомени један класичан случај који најлепше илуструје нашу страховиту аморалност у том погледу. Код варошких је маса лажна заклетва знак опште неморалности и декаденције, а код сеоских — аморалности и некултуре. И овај случај, што га наводимо, десио се баш код простог муслиманског народа, који се сматра као верски најфанатичнији народ и код кога би заклетва требала да представља један божански акт... Био је споро синору између два турска села. Тежиште спора било је у државини: ко од парничара спорни појас ужива неколико десетина година. "На. месту увиђаја скупило се стотинак старијих турака, али никако да се утврди ко је у праву, јер су и једна и друга страна унорно и запенушено браниле своје право. Позвани на заклетву сви турци узеше абдес што представља битни верски услов пре заклетве и затим се и једна и друга парнична страна са једном непојмљивом злочиначком хладнокрвношћу-закле да је спорни терен њина искључива својина.

Случај, који смо навели овде, незнатан је по важности спора, али је више него сипмтоматичан по ужасној моралној декаденцији којој идемо све свише у сусрет. Применимо овај типичан појав на тешке криминалне случајеве, на велике поличке завере, страховите, крваве догађаје и шпијунске афере па ће нам онда тек бити јасно колико је данас људска правда