Policija

— 421 —

'у односном законском пропису није предвиђено и одузимање ствари, кривац се не може ни осудити, да му се ствари "одузму. • |

У духу закона а у складу са наређењима из 5 35., 38. 'и 39: крив. закона, закон је предвидео изриком, где је хтео, „за поједина злочина или преступна кривична дела као следство одузимање ствари. Где год то није предвидео, ни одузимања „ствари не може бити.

Да поменемо примера ради 58 145, 146, 163. крив. закона. — Ко метални или папирни новац прави, ко новцу променама на њему изглед веће вредности даје, или ко обореном металном или папирном новцу променама на њему вид још вредећег жновца даје, кажњава се робијом од две до двадесет година, а тако исто и онај, који лажан новац ставља у течај или га доноси са стране, у цељи да пусти у промет; ко пак прими лажан новац као прави, па, пошто се увери да је лажан, опет га као прави изда, кажњава се затвором до три месеца или новчано, а ко правим новцима одузимањем честица вредност умањује и по том их као потпуне вредности издаје, кажњава "се затвором најмање три месеца и поред тога и новчано. У свима овим случајевима кажњава се и покушај, а према изричном законском наређењу „лажан се новац заједно са оруђем. који је начињен, одузима“. — Кад се судио о убијству, закон каже: „при сваком убијству, које није из нехата учињено, одузеће се и оруђе, којим је убиство учињено, ако је оно «сопственост кривца“. — Да није ових цитираних, под наводницама, законских наређења, нити би се могао одузети лажан новац, нити би се могло одузети оруђа, којима је лажан новац направљен или којима је убијство извршено.

За иступна кривична дела, о којима говори трећа част кривичног закона, предвиђене су само ове казне: затвор, Новчана казна, одузимање ствари, протеривање, забрана вођења радње и полицијски надзор.

Одувимање ствари, према 5 319. крив. закона из треће части кривичног закона о кажњењу иступа, састоји се у томе, што ће се одузети роба или ма који други предмет, који је или као средство иступљења служио или је иступљењем био произведен, па или сасвим уништити или на корист државне