Policija

— 425 —

"кад "би он уочавање полицијске власти, и ако несаобразно закону, протумачио као тражњу исправке омашке пера (про"пуштање из пера неколико речи о разлозима), и написао као поправку и објашњење: одузимање ствари не може бити за дело из 5 387. јер је одузимиње ствари казна (5 310) а нити је та казна предвиђенау 5 387. нити 5 319. овлашћује, да се она може изрећи за свако иступно дело.

У колико одузимање ствари има за предмет оруђа, којима -су учињена кривична дела, појамно, да многи органи полиције "показују тенденцију за одузимањем ствари. Они желе, да се "превентивност полиције изведе по сваку цену, па не виде до„вољно јасно, до које демаркације се може ићи без атака на "слободу и права грађана. Одузимање туђих ствари, које су · „способне за сваки премет, закон не познаје као неку адми-нистративну меру.

Тамо и донде, где и док полицијске власти дејствују као "такве и као иследне, може се замислити умесност привременог одузима ствари, које су као оруђе казнитог дела служиле или су произашле од злог дела, без обзира да ли ће то привремено одузимање ствари остати као дефинитивна казнена последица кривичног дела (законски могућа евентуалност изрицања казне одузимање ствари), јер би то одузимање сходно 5 71. крив. суд. поступка и 58 19. и 33. полицијске уредбе служило у првом реду у кривичној процедури за доказивање дела и "одговорности, и за одређивање величине казне према последицама учињеног дела (штета или корист), ау другом реду за "обезбеђење, да се евентуална казна одузимања ствари, ако буде изречена, не компромитује већ оствари. Али у сваком "случају то привремено одузимање ствари у прецедури не треба мешати са одузимањем ствари као казном. По 5 71. крив. суд. "поступка све ствари, којима је кривично дело учињено, или о којима би се тужени и сведсци испитати имали, пописују "се и описују, и задржавају код Власти до расправе кривице. "Тако и 95 19. и 33. полицијске уредбе предвиђају: „..ствари "као што су орђа, знаци и т. п., које за доказ преступка слусжити могу, да се донесу и предаду полицијској власти... свари, као што су којекакви алати, кључеви, оружје, одело, писма и т. д. којима се преступник у делу послужио, и којима се «ово може лакше открити и преступник убедити, да полицијска