Policija

4

Па игак и његов, као и извештаји осталих чланова вавршавају се оптинизмом и уверењем ла ће се истрајним радом посигурно успети у намераваном послу с годину на годину све више и више.

Ол кара«теристичних саопштења осталих чланова, нарочито се истицао извештај Председника Саксонске Криминалне Полиције г. Ог. Палића, који је у детаљима изнео организацију и рад У његовом надлештву, где је до сада створио 11 специјалних централних бироа за сузбијање најмаркантпијих врста криминалних дела који обухватају у своју надлежност целокупну њихову државу. Из изнетих примера и статистичких дата, сваког појединог бироа дало се јасно провидети, да је са централизацијом тих врста послова знатно побољшан _ успех у сузбијању криминалитета.

Кореспонденцију са страним полицијским властима врше у земљи само поједини референти ових централних бироа.

Ми смо до сада имали прилике два пута да у „Полицији“ износимо оргазизацију и добре стране ове криминалне полиције.

Карактеристично је в саопштење пољског делегата г.д-р Шенеберга да су сни за својих шест криминалних чиновника централнога бироа издејствовали дипломатске пасоше са генералним визама својих суседних и интересованих држава, како би се у случајевима потребе брзо и несметано могли. кретати и по територијама других ПИКА како се потреба

укаже.

· Важан део конферисања заузели су разни предлози, по

којима су доношене и потребне одлуке. | По предлогу капетана Фон Хаутена одлучено је да се до добијања свога сопственога листа, комисија употреби аустријски полицијски лист „ОЛешеће З1сћегће!“ као свој интернационални орган за своје званичне публикације, за чланке и литературу интернационалног полицијског значаја и за објављивање потерница свију опасних интернационалних криваца.

Што се потерница тиче, одлучено је да се оне објављују као засебан додатак листу, и на једном од четири усвојена језика на конгресу, на коме потерница буде послана.

Усвојен је и мој предлог да се комисија стара, како би _ што пре дошла у додир са уредништвима главних полицијских листова у појединим државама, и како би и преко њих,