Policija

— 431 —

По свршетку дефилеа одлазе гости у лепо украшене сале "на богато и укусно приређену закуску. Весеље и расположење расте код свију гостију. |

Београђани долазе и доносе дарове у новцу и натури како би жандармима што лепше и удобније дан славе уде«сили. Мајор г. Профир Ћирић као благајник комисије за припрему славе има пуне руке посла, да дарове прими и дароваоцима захвалност изрази.

На заједничком официрском ручку, којему присуствују и многи достојанстваници, држи Командант Жандармерије нео"бично дирљив и патриотски говор о Њ. В. Краљу и Њ Високом Дому. Износећи досадање напоре и успехе Њ. В. Краља и славиће Га као првог родољуба јунака, изазива говорник буру одушевљења код присутних официра и гостију.

Начелник јавне безбедности г, Жика Лазић говори кратко али јасно. Он успоређује досадање жртве у официрима и жандармима у жандармерији од уједињења Државе до данас са. жртвама у једној битци. Тако је Господине Лазићу: Ово признање из Ваших уста као из уста најкомпетентније званичне личности значи много. Ово је наишло на потпуно разумевање код присутних официра. Наши погинули другови знали су зашто су пали. Они су пали за једну велику идеју. Жандармерија дише данас само једним и то државним духом; она се "ви у будуће неће плашити_ жртава; она иде непоколебиво «својим путем у интересу државе и народа. Жандармерија треба и у будуће оваког признања, треба материјалне и моралне потпоре, треба снажних званичних стубова, да се узмогне у целости развити и њезин задатак извршити.

По подне је војничко весеље. Укусно одабрани концертни део пун је смисла и духа. Жандарм. капетан г. Стјепан И. Сивош изненађује својим силним и школованим и звучним баритоном. „Александар П. Жавковић, син жандарм. наредника Петра Живковића, малишан П. разреда основне школе, декламује отресито и сигурно и изазива опште задовољство присутне пу-блике. Гимназиста Велимир Х. Ђорђевић, син жандарм. мајора г. Харалампија А. Ђорђевића, рецитује одлично свога „Дервиша“. Затим долази познати Шантићев комад „Под Маглом“, изведен одлично од жандарм. официра, подофицира, жандарма, жт-ђице Вукаловићеве и Кнежевићеве, Сви суделујући натичу