Policija

— 439 —

ВАЖНИЈА ОБЈАШЊЕЊА ГЕНЕРАЛНЕ ДИРЕКЦИЈЕ ПОСРЕДНИХ ПОРЕЗА ПО ЗАКОНУ О ТАКСАМА).

Грађански спорови код општина и такса.

Поводом истакнутог питања, да ли ће се наплаћивати такса и која за предмете по грађанским споровима до 500 динара за које су на основу уредбе о убрзању рада сада надлежни општински судови, Генерална Дирекција Поредних Пореза даје следеће објашњење:

За предмете по грађанским споровима, који се код општинских судова извиђају и суде, предвиђена је такса од Т,Бр. 359—369, такс. тарифе и наплаћује се у корист општ. касе.

Према овоме и за спорне предмете вредности до 500 динара за које су по уредби о убрзању рада сада надлежни општински судови да извиђају и суде, такође ће општ. судови м таксу у корист своје касе наплаћивати,

Ако пак има предмета које су првостепени судови на основу уредбе о убрзању рада предали општинским судовима и за које је такса већ по Т.Бр. 173. и 174. такс. тарифе у таксеним маркама плаћена, општински судови неће за такве предмете и таксу у корист своје своје касе наплаћивати, већ само за предмете, који се сада код општ. судова појављују и за које у опште није никаква такса плаћена.

(06). Г. Д П. Пореза од 6 Х 1922 год. Бр. 24851.)

Пријављивање забава ослобођених од такса.

По Т.Бр. 99. таксене тарифе све забаве, представе и др. приређивања морају се пре почетка на 24. часа пријавити полицијској или општинској власти где полицијске нема, и платити таксу за молбу из Т.Бр. 1. и за одобрење држања забаве од стране полиције или општинске влсти таксу Из Т.Бр. 99. таксене тарифе. |

ту У ов] рубрици доносићемо у будуће важнија објашњења по закону о таксама издана од стране Генералне Дирекције Посредних Порева Министарства Финансија, која је по чл 43. истог закона једина надлежна да даје таква објашњења Од објашњења доносићемо већином она која интерес)ј; полицијсле и општинс 'е власти и то како она ранијег тако и новијег датума.