Policija

— 442 —

У

Димитрију Јовановићу, писару среса радовишког:

1. Истраге по кривично-судском поступку могу водити само иследници — среске старешине или њихови заступници = а не полицијски писари. Последњи су само деловође, и као такви не могу у истрази ништа самостално радити, јер такав рад пред законом не вреди. У овом смислу гласи и распис г. Министра Унутрашњих Послова, од 29. априла 1900, год, ПБр. 9270.

2. У погледу надлежности за вршење службених функција не постоји никаква разлика између привремених и сталних чиновника, што ће рећи да привремени чиновници могу вршити исте дужности, које врше и стални чиновници. Овај одговор важи и за Дамњона Дивјака, који се за остала обавештења упућује на чланак „Увођење у живош новог закона о држ. службеницима“, у прошлом броју „Полиције“.

3. Као што је објашњено у прошлом броју „Полиције“ (Поуке и обавештења П) општинске деловође могу бити, и без положеног прописаног испита, лица која су провела у државној служби најмање годину дана као указни државни службеници. Споредна је ствар у ком је времену ово бихло.

УП, „Бубисаву Илићу, вршиоцу дужности деловође општине папратске: | У прошлом броју „Полиције“ (Поуке и обавештења 1), објашњено је, да вршиоци дужности или заменици општинских деловођа имају право на државну помоћ у 250. динара

месечно само у том случају ако не примају принадлежности из које јавне касе, у које спадају и касе општинске. Овај од-

говор важи и за Р. Николића, писара општине нересничке. УП, Милораду Маршићу, полицијском писару — Вир Пазар: На територију Црне Горе проширена је важност ових закона пређашње Краљевине Србије: | а) казненота законика, и то само главе девета ( о злочинствима и преступњељима противу отечества, владатеља и устава) и десета (о злочинствима и преступљењима противу закона власти и јазног поретка), као и одредбе уводних пра-