Policija

“Ае

Уредба о убрзању рада код иследних и судских власти ни у колико не тангира закон о општинама, нити су новчане скале, одређене последњим законом, до данаи мењане.

Св. Бр. 739.

ХХ.

Суду општине бојанчишке:

Закон о општинама не прописује да општински благајник мора бити пунолетан, али то излази из саме природе његове службе и одредаба грађанског закона о способности малолетника за вршење правних послова. И кад по овом закону малолетник не може самостално располагати и руковати сопственом имовином, у толико му се пре ово не може допустити кад је у питању општинска имовина, јер по чл. 112. овог закона општински благајник рукује општинском касом и имовином. Св, Бр. 1083.

ХХ.

Суду општине в. сараорци :

Целокупан рад тога суда неправилан је, а делом и незаконит, са ових разлога:

1. Под полицијски надзор у смислу 5 480. полицијске уредбе могу се ставити само она лица на која се сумња „основано“ да у општини врше крађе или паљевине, а о овом стављању доносе одлуку општински суд и одбор заједнички. Према овоме суд је погрешио што је под полицијски надзор ставио лице осуђено за дело из 5 365. казн. зак, а још више је погрешио што је своју пресуду засновао и на 5 3918. казн. вак, по коме полицијски надзор административним путем могу досуђивати само окружне полицијске власти.

2. Апсолутно је немогућно да окривљено лице једном истом радњом учини сва четири дела за која је осуђено, а нарочито дела по тач. 8. 5 365. казн. зак. („ко · женске јавно или... на блуд салеће“) и из тач. 10. истог законског прописа („жена која има мужа па у виду заната блуд проводи“);

3. По 55 15. и 16. полиц. уредбе, пресуде по кривицама из 5 365. казн. зак. могу се извршити шек кад постану извршне.

4. По овом истом законском пропису, одлуке првостепених судова, донете по жалбама против одлука полицијских и општинских власти по иступним делима из Ш части казненог законика, извршне су и за ове власти обавезне, те је с тога