Policija

АЛА пи

По решењу ЈБр. 10253, полицијским писарима припада на име дневнице 25 а служитељима 15 динара, док им је по закону о трошковима управних власти припајало: првима по 4 а другима по 2 динара. Изгледа, према овоме, да је писар, о коме је реч у упућеном питању, сматрао, да треба да наплати дневницу и по решењу и по закону: по првоме 40 динара, кслико припада њему и служитељу, а по другом 6 динара колико се раније наплаћивало за државну касу, незнајући да је чланом 436 уредбе замењен члан 5. закона о трошковима управних власти, који је предвиђао последње дневнице.

4. По чл. 2. уредбе о изменама у решавању окружних, среских и општинских буџета, од 27. јуна 1921. год, општинске буџете са приреком до 2009/ решава коначно окружни одбор, на начин прописан у чл. !31. зак о општинама.

ХХШ. Бранку Благојевићу; писару општине вар. Груже: Чланом 2. Таксеног Правилника, од 1913 г. — који је и данас на снази — прописано је:

„По чл. 2. закона о таксама општине наплаћују у своју корист таксе на правне послове, исправе, пред. ставке и остало што је изложено у таксеној тарифи од броја 333 до 407 закључно.

Из овога излази, да се у корист општинске касе имају наплатити таксе, предвиђене овим тарифним бројевима, кадгод приватно лице тражи какву услугу или право, о којима је реч у овим бројевима и које спадају у надлежност општинских власти, без обзира на то, да ли се оно у овом циљу обратило непосредно општинској власти или било намерно или погрешно, преко државних власти са плаћеном државном таксом. Закон је дао право општини да за побро:ане послове и услуге наплаћује таксу у корист своје касе, и она се мора платити у сваком случају. Изузетак од овога учињен је Уредбом о убрзању рада код судских и иследних власти за спорове који су из надлежности првостепених судова по овој уредби прешли у надлежност општинских судова, о чему постоји специјално објашњење Ген. Дирекције П. Пореза, које доносимо у додатку овог броја.

Ошштински судови немају права да наплаћују таксу за оне акте, које им државна власт упућује ради извесних саоп-

„Полиција“ 4