Policija

1250

штења појединим лицима, јер ови послова не спадају у оне, о којима је реч у поменутим тарифним бројевима.

ХХМ.

Милушину Тодзровићу, писару општине жупањевачке (срез левачки):

1. Према чл. 3. закона о таксама: „Количину таксе одређује таксена тарифа, која је придодана овом закону као његов саставни део. Пошто у овој тарифи нигде не стоји да се такса наплаћује у двоструком износу, онда се то не сме ни чинити.

Што се тиче питања да ли општински суд има право да наплати таксу и од оптуженог, одговор на њега налази се у чл. 17. зак. о таксема и у чл. Таксеног и Пристојбинског Правилника.

2. За извиђање и просуђење иступа код општинских власти, било по приватној тужби било по званичној дужности, наплаћује се такса само у корист општинске таксе. по ТБр. 370, а под изразом пресуђење разуме се доношење пресуде.

ПРАВИЛНИК О УПОТРЕБИ НАРОДНЕ СНАГЕ ЗА ОПРАВКУ ЈАВНИХ ПУТЕВА.»

миш

На основу чл. 289. финансијског закона за буџетску 1924 —25. год, Министар Грађевина прописао је 2. јуна ове год. под Бр. 14611. (Службене Новине Бр. :389—ХХХ) нови правилник о употреби народне снаге за оправку јавних љушева, којим је замењен правилник од 20. јула 1923. г. Нови правилник знатно се разликује од укинутог, и садржи ове важније одредбе:

1. Начин и обим оправке јавних путева. Док се по укинутом правилнику ова оправка увек вршила народном снагом, дотле је новим правилником остављено самоуправним телима (обласним, окружним, среским и општиаским) да одлучују: хоће ли путеве, поверене њиховој управи и одржању, оправљати народном снагом или прирезом, и у овоме је битна разлика између старог и новог правилника. (Ове одлуке доносе се по сопственој иницијативи, или по предлозима надлежних,

#) В. текст у додатку овог броја.