Policija

— 459 —

Венчање је извршено, весеље је достигло врхунац младенце треба повести дому младожењину. У највећем оду"(шевљењу поворка полази да и то учини — кад на мосту, пред: кућом из које излазе, усред сватовског пуцња погибе, Миленко об једног пушчаног мешка! ј

Добрила је поражена. Она пада у несвест, а по тому тугу и тешку болест. Миленка отац пренесе у капелу свог двора.

А зна ли се убицаг

Јавно је мњење погодило: и ако нико није изговорио његова имена, свак је знао да је убица Радослав

Три месеца Добрила је боловала телесно и душевно,. тражила је Миленка и заручнички прстен и говорила страшне“ истине о трагичном догађају. Најзад умре, пошто је замолила да је сахране крај Миленка, и пошто се опростила са свима п са Адалбертом.

Кад Добрила премину, Радослав у ужасу очајања изјави: да је он убица.

Сад је Адалберто знао све јасно. Трже мач, и Радослава. позва на двобој Али Радослав не хте двобоја: грижен савешћу он налете на мач Адалбертов и умре крај кћери.

Данас су Кастели у моћној и пространој Краљевини нашој Позорница злочина, колевка и гроб кастелских љубавника заједно црквицом Св. Ивана у Кастел-Лукшићу — све је сад. приступачније но што је до скора било. Али су, тако исто, и старе кронике које говоре о том злочинству данас доступне,. те их, стога, треба отворити. Оне ће, зацело, знати и нешто“ више рећи о судбини кастелских драгана, на чијем је заједничком гробу стајао елегичан запис:

Покој љубавником | АЕ

КАКО ЈЕ УХВАЋЕН АНАРХИСТА ЛЕОН ЛЕЖЕ РАВАШОЉ

1892. године анархисти у Паризу извршили су неколико атентата динамитом и то: 10. марта на булевару Сен Жермен ; 16 марта на касарну Лобо; 27. марта у улици Клиши а 25 априла на ресторан Вери, кад је гостионичар рањен и после неколико дана умро.