Policija

= 462 —

БОМБА У ФРАНЦУСКОМ ПАРЛАМЕНТУ

9. децембра 1893. год. у 4 часа по подне, кад су послазници бирали г. Мирмана, у сали је одјекнуо страховит пуцањ, и напунио је густим димом Експлодирала је једна бомба.

У том тренутку са свих страна чуо се врисак од ужаса. Престрављена публика почела је бегати са трибина, па је све „излазе и ходнике загушила, те је настала неописана гужва.

Многи посланици били су рањени комађем експлодирале „бомбе. На трибинама било је око 60 рањеника.

Одмах после експлозије, сва врата на бурбонској палати "затворена су, да не би могао побеђи злочинац, који је овај атентат извршио,

Рањеници су одведени лекарима где су брзо позвани "болничари из оближњих болница, па су сви рањени превијени.

Чим је прсла бомба, многи су посланици поскакали са својих места и потрчали излазу, али огромна већина остала је седећи на својим местима.

На трибинама у другом реду, паника је била страховита. Публика је јурила излазу па је обарала послужитеље, који су покушавали ла умире бсгунце и да им стану на пут.

У сали кроз дим види се председник скупштине г. Дипи "миран и достојанствен давајући пример хланнокрвности и позивајући своје другове да остану на својим местима.

Чим је настала тишина, чуо се председников глас: Господо седница се наставља. |

Повреде рањеника у опште нису биле тешке, али на три"бинама где су рањени седели, виделе су се широке локве крви.

Међу рањеним посланицима, један свештеник био је најтеже рањен.

Многи који су били горе на трибини, изјавили су, да су видели кад је атентатор бацио бомбу међу посланике. Сведоци су тачно описали ту бомбу.

Атентатор је био на трибини,

Сви који су били на трибини задржани су и узети на испит. Чим је утврђено да неко није ни мало крив ни сумњив одмах је пуштен,

Око поноћи тражено је обавештење о Огисту Вајану, Котену и Талону анархистима, које је полиција познала, али

то