Policija

— 461 —

полицију и јави комесару. Овај одмах пође са три полицијских органа у тај ресторан. Агенте је оставио на неколико корака даље од те куће, а он са својим чиновником уђе у тај ресторан као обичан гост, седне за сго одмах до стола сумњивог госта,. и наручи пиће. |

Атентатор видећи ова два госта почне нешто сумњати, зовне момка и потражи рачун да плати, али вадећи новац из новчаника, његова је рука тако дрктала да је једва могао извадити 2 франка и 20 пара које је оставио на сто.

У том тренутку комесар опази да је тај гост метнуо леву руку у џеп свога капута.

Гост пође из ресторана, но чим је изишао на улицу и видео полицијске органе, хтео је да се врати, али и комесар и полицијски органи скоче на њега, савладају га и одведу у полицију.

Кад су стигли, комесар му каже: ти си Равашол, признај, ухваћен си.

Не разумем шта тим хоћете да кажете, одговори он,

Свукли су га и нашли су код њега револвер, штап са стилетом и новчаник са 104 франка.

Агенти су имали много муке, док су Равашола попели у кола да га однесу у префектуру. Он је истргао сабљу једног агента и хтео је њоме ударати оне које су га опколили, али је брзо био савладан и разоружан. Тада је Равашол више пута викнуо: живела анархија, доле буржоазија.

Стражари су знали како је Равашол у Сент Етјену побегао испред жандарма и ако је на рукама имао лисице, па су за то сада са њим били пажљивији и везали га конопцима. Равашол је осуђен на смрт и 11. јула погубљен. |

У Француској брзо свршавају са оваким злочинцима. Тамо се истраге и суђења не одуговлаче,

Равашол је ухваћен 28. марта а после три месеца и 14 дана погубљен је.

Зо то кратко време, довршена је истрага, спроведен је

суду, осуђен је на смрт, пресуда је оснажена у касионом суду и извршена.