Policija

— 411! —

мена и то г.г. Помоћник Ми- |ревић и оба Уредника нашега нистра Унутрашник Дела Р. Три- | листа.

фуновић, начелник оделења јавне О томе, што ће се том прибезбедпости Жив. А. Лазић управ- | ликом решавати и шта одлучити, ник града Београда Ман. Лаза- | саопштићемо својим читаоцима.

ОДЛУКА ОПШТЕ СЕДНИЦЕ КАСАЦИОНОГ СУДА (од 19. ТУ. 1924. Бр. 2523.).

На тражење Господина Министра Правде од 12 марта 1924. године, Бр. 16032 да касациони суд, у својој општој седници, донесе одлуку о томе: да ли ће се деобе задружног имања, које су извршене за време непријатељске окупације (односно трајања европског рата) на територијама ранијих Краљевина, Србије и Црне Горе од стране окупаторских власти, сматрати и даље као законите и важеће, као и да су пред нашим властима биле извршене, или ће се сматрати као неважеће, — Касациони је Суд, у Општој својој Седници проучио ово питање, па је нашао:

Да, кад се ни у једном од прописа како привременог Закона о ликвидацији моратор. стања, тако ни уредбе о правној ликвидацији стања створеног ратом 1914—1920, год., не говори изречно о ликвидацији деоба задружних имања, и како и све остале одлуке окупаторских власти изречене на земљишту Краљевине Србије и Црне Горе, нису оглашене за неважеће, већ наши судови имају за сваки конкретан случај да доносе своје одлуке о важности или неважносши тих одлука окупашорских власти, — онда Касациони Суд налази, да по овом тражењу Господина Министра, не може доносити никакву начелну одлуку у погледу истакнутог питања о деоби задружног' имања, већ да судови и остале власти имају такође, сваки конкретан случај, који се буде појавио пред њима, расправљати својим посебним одлукама према постојећим законским прописима, и у духу одредаба предвиђених поменутом Уредбом. за сличне случајеве.