Policija

— 418 —

'Самоуправне власти постараће се и за потребан алат са којим народ не располаже, као што су ручна колица, ћускије, пијук, маљеви за разбијање камена, решетке за сејање шљунка и томе подобно. Прост алат, који народ свакодневно употребљује као мотику, будак, лопату ит.д. дужан је сваки обвезник «са собом на рад донети.

Члан 8.

Вештачки објекти (мостови, пропусти, обложни потперни зидови, осигурања и т. д.) у колико се не могну оправити народном снагом, оправљаће се преко предузимача или у режији по пропису закона о јавним сувоземним путевима и закона о подизању јавних грађевина.

Члан 9.

Ситне и незнатне оправке на овим путевима дужне су одмах и у свако доба извршити саме општинске власти народном снагом оне општине кроз коју пут пролази. Ако општинска власт ово не би одмах учинила наредиће јој вадлежна управна власт да то изврши у року од 3 дана. За извршење 'овог посла одговорна је управна власт. Управна власт дужна је мотрити да се путеви свагда у добром стању налазе, да се исти у чистоти одржавају и да се нужне оправке на њима одмах предузимају и извршују.

Употребљене наднице за ове оправке рачунатће се приликом редовних оправки.

Члан 10.

Радом око оправке путева у техничком погледу руководиће самоуправне грађевинске секције, а контролу над техничким извођењем окружне грађевинске секције, а полицијске власти у погледу реда на раду и контроле над радом општинских власти односно правилне употребе народне снаге.

Члан 1!.

За време рада, раду мора бити присутно техничко полициско особље, поред нужног броја општинских органа, како би се народна снага што боље искористила и пут што боље и што правилније оправио.

Ради тога неће се одједном предузимати оправка свих · лутева у округу, већ поступно један по један, ради боље и