Policija

— 575 —

Осим тога је окружни начелник споменутим законом овлашћен, да казни чиновнике среских управа због неуредности (административне, редне казни) и, да поведе против њих дисциплинску истрагу ш да их привремено суспендира сд слеужб. О томе је дужан да одмах извести обласног жупана.

О његовој надлежности у том погледу над чиновницима сопственог надлештва не говори чл. 15 ништа и за то у том погледу важе стари прописи, који важе за све старешине појединих управних надлештава.

Прописи чл. 15. з. о. о. у. међутим су законом о чиновннцима и службеницима грађанског реда делимице допуњени делимице и измењени, а делимице и укинути. Допуњени су у томе, што казне за неуредности изриче осим окружног начелника као старешине вишег надлештва и непосредни старешина (чл. 161.) а измењени су тиме, што суспензију од службе (удаљене од дужности) у правилу изриче управни као дисциплински суд, а само изузетно у случајевима законом изречно предвиђеним и то ув право оснажења или поништења управног суда, сваки орган, коме је поверен непосредни или посредни надзор над споменутим чиновницима. Укинути су напокон (чл. 180. и 181.) гледе овлашћења окружног начелника да против споменутих чиновника поведе дисциплинску истрагу (дисциплинско ислеђење), пошто о том одлучује управни суд као дисциплински суд.

И најзад у законом одређену надлежност окружног начелника спада решење против управних аката среске управе у полицијско-казненим стварима, које он решава, како се закону каже, „као заступник“ великог жупана.

И ту настаје питање, које се у пракси местимице почело решавати на један начин, који стоји у супротности не само са духом закона о општој управи него и са законским прописима у опште, има ли против решења окружног начелника у тим стварима места жалбама на обласног жупана, односно још тачније, да ли је обласни жупан надлежан, да решава жалбе прошив решења окружних начелника у општер

Да се то питање може исправно решити ваља бити на

чисто с тим у какав однос ставља чл. 15, 8, 0. о. у, окружног начелника према обласном жупану.