Policija

— 550 —

управне радиности и да спада у ресор Министра Унутрашњих "Дела. Надаље би с обзиром на околност, што је засада нетогућно сву полицију у држави учинити рржавном, ваљало одредити, да се препушта Министру хоће ли гдегод да врши полицију по својим органима, ила пак по органима самоуправних тела. Не држим подесним, да се законом унапред одређују места према броју становника или ма како друкчије у којима се имаде основати државна полицијска власт. Ово "нека се препусти нахођењу Министра Унутрашњих Дела, и то с разлога, јер ће у много случајева бити могућно да се "вршење полиције и у повећим местима, макар привремено пусти општинским органима, док ће се у појединим мањим местима морати увести државна полиција,

Одношај између тих самоправних полиција према државним полицијским властима, морао би се наравно тачно чпрецизирати.

Што се тиче најважнијег питања која се има тим зако"ом уредити, т. ј. питања статупрања државних полицијских надлештава, моје је мишљење следеће:

У Београду би се имало уз Министарство Унутрашњих „Дела основати врховно полицијско надлештво, које се може звати или одељење Министарства Унутрашњих Дела или Централна Дирекција јавне Сигурности или ма како другачије, но које би у ствари имало да буде саставни део Министарства 'Унутрашњих Дела.

Делокруг овог надлештва био би само давање упрута нижим властима, надзор тих власти, те врховно руководство це-локупне полицијске службе. Ово надлештво не би смело уопште да буде инстанција у предметима редарствених прекршаја.

Надаље би ваљало основати у највећим градовима државе пр. у Београду, Загребу, Љубљави, Сарајеву, Скопљу и Суботици Полицијске Дирекције. Ове би вршиле сву полицију у 'у својим седиштима, а осим тога би била њихова дужност да помажу у раду остале полицијске власти у одређеним њиховим ширим подручјима и то колико давањем упута толико и изачпиљањем чиновника и детектива у разна места у случајевима потребе, Ове би дирекције у ту сврху имале бити снабдевене са довољним бројем чиновника и детектива тако, да би могли деловати као т. зв, покретне бригаде. Надаље би полицијске