Policija

— 591 —

дирекције морале да воде и врло потпуне евиденције, а уз полицијску дирекцију у Београду имала би се основати централна криминална евиденција, којој би били дужни сви судови у држави достављати све изречене пресуде те централна политичка евиденција. Исто би тако ваљало предвидети; и остале криминалне централне уреде (у пр. за Уа патак новчаница и т. д.).

У осталим већим местима, где интерес службе тражи да полиција буде у рукама државе, имали би се основати поли«цијски комесаријати, који би вршили сву полицијску службу у своме седишту. У овим местима као и у седиштима полицијских дирекција, не би услед тога смело да буде никаквих специјалних полицијских комесаријата.

Специјални полицијски комесаријати (жељезнички, паро"бродски, руднички и тТ. д.) имали би се основати само у ме«стима, где нема редовних државних полицијских власти. (Дирекција, комесаријат), а општинске су полиције с обзиром на «специјалне потребе недовољне.

Ово би била специјално полицијска надлештва, основана само ради вршења полиције. Осим тога дошли би у обзир за вршење полиције уз друге своје функције Велики Жупани имали би да буду другомолбена инстанца за полицијске прежршаје и у опште за сву полицијску судбеност, а осим тога «спадало би у њихов делокруг издавање општих полицијских прописа за целу област, у ком погледу би се имали ставити у споразум са надлежним полицијским директором, и давање упута у предметима т. зв. политичке полиције. Полицијским властима !. ставило би се у дужност да о свему важнијем извештавају Великог Жупана, и то по пропису извешћа, што их шаљу непосредно Министарству односно генералној дерекцији јавне сигурности. Министарство односно генерална дирекција издавала би пак своја наређења такође принципијелно директно полицијским властима !. молбе, обавештавајући подједнако и Вел. Жупана. — Треће инстанце у ред. поступку уопште нетреба — против решидаба Вел. Жупана има места само тужби на управни суд — кад има за то нужне предпоставке, Среска поглаварства долазе у обзир као полицијске вла«ти |. молбе изван подручја, у којима постоји државни поли-