Policija

— 613 —

Према овоме, више од главнице плаћа онај, који плаћа треко 15 динара, рачунајући у ову суму и порез на личност. Жв.Бр. 1758.

М1

Суду општине мајданске: 1. По 88 15. и 16. полицијске уредбе „власт мора при мати понуђену замену затвора ковцем“ по свима осудама из

ШП части казненог законика, изузев осуда према крадљивцима скитницама и слугама.

Из ове законске одредбе излази:

а) да власт мора заменити новцем досуђену казну затвора ва сва иступна дела из Ш! части казненог законика, изузев осуда према скитницама, крадљивцима и слугама, и

6) да замењивање новцем досуђеног затвора крадљивцима, слугама и скитницама није законом забрањено.

Кад се ово доведе у везу са 5 318. казн. зак, који даје тенерално овлашћење властима да све главне казне досуђене за иступна дела из Ш части казн. зак. могу, по своме нахођењу, замењивати једне другима, онда је јасно, по мишљењу уредништва да се и досуђена казна затвора слугама, крадљивцима и скитницама може заменити новцем, ако само власт — која је осуду изрекла — нађе да томе има места.

Ова замена без утицаја је на споредне казне (полицијски надзор, прогонство и т. д.), које се у свему имају извршити онако како пресуда гласи~

Приликом замене казне затвора новцем, узима се за један дан затвора од три до десет динара, „према стању и положају осуђеног“ (5 315 казн. зак.).

2. Аренда на саборима и зегветинама, који се држе на црквеном или манастирском земљишту, наплаћује се у. корист црквене или манастирске касе, по такси коју одређују црквени тутори или манастирске управе.

3. У „Полицији“ Бр. 5—6 за ову годину (Поуке и обавештења, 1) објашњено је, да се сечење појединачног дрвећа по њивама И ливадама кажњава по закону о унапређењу воЋарстшва (чл. 8.).

4. По 85 13. грађан. суд. пост, општински судови сами извршују своје пресуде, у колико се оне могу извршити из.