Policija

— 619 —

власти само имају дужност да их у овоме контролишу, И то: најбоље могу чинити преко апровизационог одбора. Св, Бр. 1026.

ХУН.

Радивоју Ж. Анђелићу, писару среза ражањског:

По законодавном решењу од 16 априла 1850 г. ВАМ“ 571, уз 5 292 грађан, зак, и чл. 58 уредбе о убрзању рада код. судских и иследних власти, тапија је најјачи доказ о својини имања, и све дотле докле не буде поништена пресудом надлежног суда имање остаје својина онога на чије име тапија гласи.

ХУШ

Милану Ђ. Ракићу, писару општине ђуниске:

Бесправно одвођење воде, на штету јавног или приватног интереса казнимо је по 5 395. тач. 13. казн. зак, а копање“ ровова за одвођење воде поред путева по чл. 48, уредбе о начину употребе свих јавних пушова, саобраћаја на њима и одржавања околних места поред њих, од 5 августа 1912. г. Кварење самих путева кажњава се по 5 375 т. 1. казн. зак. ако причињена штета не би била већа од 200 динара, — иначе“ по 5 292. истог закона.

ХТХ

Мил, Радовановићу, председнику општине јунковачке:

За суђење појављеног спора о службености надлежан је онај општински суд у чијем се атару налази земљиште на коме се тражи службеност.

По 85 340 и 342 грађ. зак, службеност се прибавља на исти начин на који и својина, а по 5 341. истог зак, службеношћу се само онда може ограничити чије право својине, кад други без ње не би могао своје добро употребити.

ХХ Бранку Благојевићу, писару општине гружанске: Према 5 12. кривич. суд. поступка извршно решење среског и градског суда јаче је од раније пресуде општин. суда.

Х Никодиму Костићу, деловођи општине ново-селске (срез пећски): Одговори на постављена питања налазе се у „Полицији“ за ову годину: Бр. 1—2 (Поуке и обавештења (7): Бр. о > (Поуке и обавештења Х) и Бр. 9—10 (Поуке и обавештења ХЛУ).