Policija

— 633—

надлежни парох преко ових позива завађене супруге ради мирења. По чл 206 закона о црквеним властима полицијске и општинсае власти дужне су да енергично настану и тражену парничну страну силом закона упуте. Међутим оне своју дужност своде само на то да им предају позив и рецепис врате. Чак, шта више, дешава се да се позив намерно задржи било код полицијске било код општинске власти, па се парничној страни преда после заказаног рочишта, те тако недошавша страна изговара се да није знала за рочиште јер је позив примила доцније или неблаговремено

Поводом оваквих случајева и уследило је решење тога Министарства под Бр. 8062/1920. године. Али као што се види из извештаја појединих духовних судова, грађанске власти мало показују добру вољу да га изврше. Један конкретан случај: парох малопожаревачки у округу београдском звао је на брачна мирења Марицу, жену Спасоја Димитријевића из Сенаје и Ранђију жену Димитрија Гајића, из Малог Пожаревца, и преко општинских власти и полицијских и преко начелника окружног, па се нису хтеле ни једзом позиву одазвати.

Свештеник је сва законска средства исцрпео, али без икаквог резултата. Ово бапа међу парохијане врло рђаву слику и на ауторитет самих грађанских власти, управо све иде на аштету и углед и самога свештеника.

На овај начин грађанске власти, које су законом позване да сузбију неморал у народу, оне га толерирају, а брачне парвице са без потребе развлаче.

На основу свега изложеног, Министарство Вера има част умолити то Министарство за строго нзређење полицијским и општинским властима да стриктно извршују законски пропис предвиђен у чл. 206. закона о црквеним властима и да на време упућују парничне стране надлежном свештенику на "брачна мирења“.

Достављајући предње Министарство вам препоручује, да «с овим упознате све полицијске власти у подручју ради знања и даљег строгог поступка.

О наплати пореза на пословни промет (од 1-УП-1924. год. УБр 25345,

Г. Министар Финансија актом Бр. 7503 од 25. марта тежуће године, изволео је доставити овом Министарству следеће: