Policija

— 637 —

Чл. 4.

Инспекције Рада ће по молбама, поднетим им у смислу чл. 3. овог правилника, слободно расуђивати, да ли траженим радницима треба одобрити упослење код молиоца или не, иу том смислу доносити своје одлуке, с тим, да дозволе дате у томе циљу не смеју ни у ком случају гласити на дуже од три месеца, нити не могу продужавати ако би првобитно гласило на мање од три месеца.

У случају да молиоци траже упослење стране радне снаге за рок преко три месеца или продужења издате дозволе до три месеца инспекције ће дотичне молбе одмах по доношењу своје привремене одлуке по њима исте уз своје мишљење, доставити Министарству Социјалне Политике на даљу одлуку.

Против одлука инспекција рада, којима се послодавцима не дозвољава упослење стране радне снаге, могу се заинтересовани, специјалним представкама жалити Министарству Социјалне Политике преко инспекције рада, против чије се одлуке жале, која ће бити дужна цео предмет одмах доставити Мини– старству Социјалне Политике уз прилог свога мишљења, у даљи ргд.

Чл 5.

У случајевима када молиоцима није могуће тачно назна-. чити луца, која намеравају довести са стране, са обзиром да их још нису нашли, већ само врсту и број потребних радника, могу у молбама навести само те податке, с тим, да по доласку дотичних радника у дотично предузеће, ове накнадно пријаве: надлежној инспекцији рада.

ЧУ 6:

Страни радници, који се већ налазе на територији Краљсвине Срба, Хрвата и Словенаца и већ су запослени код домаћих послодаваца, који нису још за њих тражили дозволу за рад од Министарства Социјалне Политике, моћи ће само у томе случају и даље остати на дотичном раду, ако њихови послодавци поднесу дотичне молбе надлежним властима У смислу прописа овога правилника, најдаље у року од месеш дана по ступању на снагу овога правилника. У противном