Policija

Година ХЛ. | СВЕСКА ЗА СЕПТЕМБАР 1924, | Број 17. и 18.

РЕОРГАНИЗАЦИЈА ПОЛИЦИЈСКИХ ВЛАСТИ У ДРЖАВИ А ОСБИТО У СЛОВЕНАЧКОЈ С ОБЗИРОМ НА ЗАКОН О ОПШТОЈ УПРАВИ.

Господин Теодор Шорн, начелник Министарства унутрашњих врела и пређе велики жупан љубљанске области“) поднео је „Полиција“ број 13 и 14 врло интересантан чланак о организацији полицијских власти у Словеначкој с обзиром на закон о општој управи,

Добили смо тако лепу хисторичку слику о полициској управи у Словеначкој, само штета, што ова слика није потпуна, јер нигде нема речи о комесарима железничке и пограничне полиције, нити има речи о неко! врсти „полиције“, коју си је установила железница, са дозволом покрајинске управг у Љубљани, и ако је познато, да баш ове две врсте полиције тешко ћемо моћи определити по закону о општој управи, јер обстојају баш ове полиције проти опредбана закона.

Господин Шпорн хтео би, да подреди полицијске уреде у Љеубљави и Марибору среском поглавару, која има у вавоши своје седиште, а при томе не рачуна са дејством, дасрески поглавару Љубљани врши свмо ва околишу места Љубљана и не за семо место, ида у Марибору имају седиште два среска поглавара и то један за десни и други за леви брег. Да имају ови среске поглавари седиште у Љубљани озирома » Марпбору је само случај и башу Марибору обстоја __ већ струја, која стави захтен, да се пресели срески поглавар за десни брег у Словенску Бистрицу, а срески поглавар ва леви брег у Шт. Ленарг.

Погрешно је и дејство, да врши полицијска дирекција у Љубљани службу територијално само ва обмоћје места Љу-

#у Г. Шпори је пснова наихенсван Великим Жупаном љубљанске областа.

„Полиција“ 1