Policija

— 642 —

бљана, јер спадају у полицијски рејон и самостојне општине Вич, Мосте, и Згорња Шишка.

Ове општине се је притегнуло у полицијски рејон, ради тога, јер су то предместја Љубљане, непосредно везане са местом, с којим творе један комплекс.

Исто намерава се сада преуредити и за место Марибор те примити у полициски рејон и самосталне општине Студенцу, Радвање, Тезно, Побрежје, Лајтершберг, Крчевина. Све ове општине су везане са местом, творе један комплекс и башу овим општинама су велике фабрике и станови већине радника.

По нацрту господина Шпорна морали би вршити дужности безбедности у овом комплексу: Местна обћана Марибор, " срески поглавар за десни брег и срески поглавар за леви брег, осим тога комесар железничке полиције и нека „поли ција“ железничка.

Даље није омењено у овоме чланку господина Шаорна да врше дирекција полиције у Љубљани и полицијски комесаријат у Марибору и службу изван ластнега територија, на пр. Љубљана са својим органима на Бледу пи на Зиданом мосту, мариборска полиција пак у Рогашкој Слатини, Радецки, Римске Топлице и да имају омењене полицијске власти особите раввиднице, фотографију, дактилоскопију и разне евиденције, којих се служи и жандармерија у љубљански односно мариборски области.

Господин Шпорн ставља (или жели да стави) полицијске власти у Љубљани и Марибору у исту врсту касу Птуји и у Цељу, а не помишља на сва до сада наведена дејства и да имају ове власти своје седиште на седишту великог жупана.

Закон о општој управи нема ни речи о управи полиције, а познато је, да има изаћи особити закон о организацији полиције. Осим тога одређује и члан 27. закона о општој управи татно: „Градови, који имају управну власт првог степена врше и надаље ту функцију до доношења закона с самсуправи градова“.

Ствар је законодаваца, да одреди у будућем закону о самоуправи градова, како ће се вршити у градовима полицијска служба и уверен сам, да ће поднети тај закон с обзиром на велики државни интерес и наређење о преносу полицијске