Policija

— 677 —

Ко добије две сребрне медаље за ревносну службу, трећа, похвала Команданта Жандармерије је предлог за златну ме“ даљу за ревносну службу.

2) Похвала Министра Унутрашњих Дела: златна медаља за ревносну службу.

Ко добије две златне медаље за ревносну службу, по трећи пут може се предлагати за медаљу за војничке врлине.

в.) За беспрекорно, умешно, предано, и неуморно 10-годишње вршење службе јавне безбедности, за жандармериске подофицире и капларе похваљене наредбом Команданта Жандармерије: сребрна медаља за ревносну службу; за оне похваљене под истим условима за 15-годишњу службу: златна медаља за ревносну службу: а за оне похваљеге под истим условима за 20-тодишњу службу јавне безбедности: медаља за војничке врлине.

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗВРШЕЊЕ ЗАКОНА О ДРЖАЊУ И НОШЕЊУ ОРУЖЈА“)

У Службеним Новинама Бр. 185—"Х, од 14 августа 1924 тод, објављен је Правилник Министра Унутрашњих Дела за. извршење закона о држању и ношењу оружја, који је задобио законску снагу 16 септембра ове год.

Оно што на први поглед пада у очи код овог Лравилника, то је, да у њему није назначен законски пропис на основу кога се издаје, саобразно чл. 94. Устава, Овлашћење за његово издавање налази се, међутим, у чл. 12. зак. о држању и ношењу оружја, који су његови редактори просто превидели.

Али, ово није једина мана Правилнико. Има и других, исто тако крупних. Ограничићемо се само на то да укажемо нанајвеће, т. |. на оне које су у противности било са самим законом о држању и ношењу оружја, било са осталим законима. Тако:

1. По чл. 1. закона о држању и ношењу оружја, држање „оружја (пушке и револвера) у кућама је по правилу слободно, и не зависи ни од каквог одобрења. Једина обавеза, коју је закон стављао у дужност држаоцима овог оружја, састојала

#) Видети текст у додатку овог броја.