Policija

ПРЕ

ком погледу, резултат је васпитања и стварања сличвих економских прилика. Општа тенденција криминалног законодав"ства је управљена на стварање једнаког правног поступања т.ј. уздржавања од предузимања законом забрањених радња, Законска једнакост грађана, огарантована Уставима разних културних држава, поставља захтев једнакости правног поступања у једнаким односима. Отуда после и други логички 22ХтЕВИ код њеног права о једнакости казне, што се постиже њеним индивидуалисањем.

Ратне прилике започете код нас још 1912, г. измениле су слику нашег криминалитета. Проширење државе или стварање једне државе са новим националним или анационалним елементима, дало је повода сасвим новом криминалитету, против кога је било потребно нарочито ново законодавство, које је досад остало и непотпуно и недовољно, да дејствује на спречавање криминалитета. Најважнији закон о заштити државе од 1921. није постигао свој циљ, као што је и закон 0 скупоћи у привредним односима промашио свој циљ, Практична примена ових закона није у њих унела онај дух, који је потребан законодавству, који има да се бори против таквих антидржавних и антисоцијалних елеменвта као што су они који се буне против опстанка и основног уређења државе, или као што су они који својом уцењивачком трговином руше основне артерије привредног живота и онемогућују правилан живот.

Потребно је дакле једно разумно законодавство и примена закона у коју се уноси душа за државни опстанак и

поштен саобраћај. Д-р Д М. Суботић.

ГРАНИЦЕ СЛОБОДЕ ПАРЛАМЕНТА И ЗАШТИТА ГРАЂАНА ОД ЊЕГОВЕ СВЕМОЋИ.

рт ,

[.

У доба, када представничке владе народне суверености још није било; када је сва власт, па према томе и власт донашања закона, била сконцетрисана у рукама једног човека, апсолутног монарха, правна заштита грађана од његове све-