Policija

За ове официре преводе се официри из војске, а од грабанских школа морају имати матуру како је то прописано и ва остале официре главних родова војске.

У жандармерији су годину дана на припреми, а по са „успехом издржаној припреми и положеном испиту преводе се у жандармерију.

Жандармериски извршни (ексекутивни) официри врше дужности командира среских жандармерија, ваставника по школама, а придати су и на службу по штабовима,

Ови офацири унапређују се од жандармерских подофицира, ако имају повољне оцене и положе прописан испит.

Ови извршни официри могу се превести у групу управних «официра ако од грађанских школа имају матуру.

Судски официри врше службу референата судства, а санитстски официри референата санитета,

Интендантски официри врше интендантску службу у жандармериском одељењу Министарства Унутрашњих Дела.

Услови за постављање судских и интендантских официра исти су, као и код постављања официра по истим струкама У војсци.

Жандармериски административни официри врше службу "административних референата и рачуноиспитача по штабовима жандармериских команада и у жандармериском одељењу Министарства Унутрашњих Дела.

Жандарм при ступању у службу даје обавезу на четири године службе, од којих му се прва година рачуна као припремна година. Пре него што сеупути на практичну службу има да сврши припремну школу која траје пет месеци. Кад сврши школу упућује се на практичну службу на станицу.

По истеку припремне године полажу жандарми испит пред комисијом, која се састоји из жандармериских официра # полициских чиновника. Ако овај испит положе са успехом преводе се за сталне жандарме.

Стални жандарм носи назив жандармериског наредника, који чин одговара у нашој жандармерији чину поднаредника, а носи и ознаке чина поднаредника чехословачке војске, ·

Командири станица су виши наредници, а носе ознаке чине потпоручника чехословачке војске.