Policija

= 835 —

алним и формалним имало борити, да се таква сарадња осигура и колику би велику олакшицу представљао овај начин директног и бесплатног кореспондирања преко телеграфа.

Код наших надлежних органа при Министарству Пошта и Телеграфа изражена је добра воља у интересу јавнога реда, да би у давању концесија ове врсте ишли и даље ако би покушаји са директним телеграфским саобраћајем међу полицијама показали несумњиво добре резултате.

У томе случају би се ставило на дневни ред и питање о директним бесплатним телефонским разговорима међу пред«тавницима полиција суседних држава за важне и хитне случајеве.

Господин Председник Међународне Криминалне Полицијске Комисије Рг, Шобер, директор бечке полиције изразио је своју најтоплију захвалност и задовољство у име ове Међународне Полицијске Институције, на овоме до сада постигнутом резултату као и готовост, да са своје стране учини све. што може како би и остале државе стале на исто становиште у интересу доброга реда и сигурности, за коју се полицајци свију земаља боре,

Шта по овом важном питању буде даље урађено, известићемо читаоце, л.

ИВАН ВУЧЕТИЋ

Полицајци су имали прилике. да често пута чују за име Ивана Вучетића, садашњег управника полиције у Ла Плати Аргентина.)

Цео свој век провео је он у раду за унапређење полиције, и открића његова позната су у Јуж Америци под именом

„Вучетивизам“.

Рад овога нашега земљака познат је свима дактилоскопима. И његов почетак, као и свих других великих умова, имао је да савлада велике препоне, и да издржи многе нападе и критике. Сам Бершијон, све до 1883. категорички је порицао могућност класифицирања отисака прстију, и тек после овога, погнуо је главу пред математичком тачношћу Вучетићевог проналаска.

3%