Policija

4

дана троше не би ли своју територију сачували од комитских упада! Неозбиљни и партизански посматрачи, ти који на полицајце бацају сву одговорност, губе увек из вида или не знају, да би било комитских упада и онда, кад би сваки срез на Југу добио за начелника једнога доктора права или ма којих других наука! Није претерано рећи да се стање ствари у погледу гоњења комита не би Бог зна како изменило ни онда, кад би сваки срез добио за старешину професоре правног факултета. Проблем о коме је реч има много дубљи корен него што се то обично мисли. Наравно да је најлакше објаснити да све зло потиче од рђавих полицајаца, али кад се узме у обзир да полицајци на Југу у погледу школских и моралних квалификација нису ништа гори од својих колега из старих граница, онда се јасно види колико је апсурдно кад се каже да су они криви за ову општу невољу. Не треба разумети да се овим хоће рећи како је наше чиновништво достигло задоввољава-– јући степен стручне способности и моралних квалификација. Наши чиновници, полицајци, немају још оне особине ни оне снособности, које имају њихове колеге у већим и културнијим земљама. Ипак се због овога не сме тврдити да су они изазвали једну тешку гојаву, која нам је нанела толико рђавих последица.

Ствари се морају непристрасно посматрати и ако се тако чини, испада јасно као дан да битни узроци четничкој акцији нису рђави чиновници, већ само ово: 1) Бугарска држава, која фаворизира четничку акцију из политичких рачуна; 2) један део Македонаца на нашој територији који је комитама одан душом и телом; и 3) Одсуство држављанске и националке свести код народних маса или њена површност.

1. Бугарска држава.

Ван сваке је дискусије да је Бугарска највећим делом крива за комитске упаде на нашу територију. Комите су с оне стране границе слободни као код своје куће; имају своје јавне. организације, часописе, листове; одржавају слободно зборове, агитују, прикупљају новац, Они се тамо слободно крећу и обучавају. У извесним центрима виђају се у униформи и под оружјем; слободне часове проводе по локалима у ленствовању и банчењу, а кад дође време за „теренску службу“ изгубе се