Policija

— 84! —

штава органгзације. Док се Бугари искрено и поштено не загреју за ову ствар, комитско питање неће се дуго скинути с дневног реда, ако се буду тражила нека друга средства за његово решење.

2. један део Македонаца на нашој територији који је комитету одан душом и телом.

Ову истину треба јавно признати ма колико она била за нас тешка. Сваки који је пратио развој комитских прилика, мора доћи до уверења да има неког у нашој земљи на кога се чета ослањају. Ово уверење се лако стиче, шта више и-на основу голе претпоставке, јер се ниједан посао већих размера не предузима без помагача. Извесне пак судски утврђене чињенице сачињавају непобитан доказ о постојању вољног помагања од стране извесних елемената с наше територије. Колико је бројно јак тај разорни елеменат, тешко је одредити; факт је да он постоји и ради. На њега се ослања Ћустендилски Комитет, из њега регрутује сеоске и среске војводе, руководитеље, благајнике, поштоноше, путовође и т. д. Поред родбинских веза, новина, идејног убеђења да је ствар комитета правична, помагачи се још и плаћају, и полажу пре ступања на дужност свечану заклетву да ће своју службу предано вршити. Они се вољно излажу ризику вршећи разне функције које омогућују да се одржи читав сплет организација, да се чете несметано крећу из села у село.

Треба видети ремек-дело јатачке умешности — подземне екривнице — у које се чете склањају кад их потере притисну, па разумеги откуд то долази да немамо онолико успеха у гоњењу комита, колико напора улажемо |!

Неки су се општински часници љутили што комите не посећују њихова села а другим селима су ту част више пута указали. За време познатог пуча у Ћустендилу под Стамболијским, ишли су многи наши држављани из граничних срезова и вољно се стављали на расположење М. Комитету. Комитет је био мобилисао један део својих снага на нашој територији. Кад је пуч био завршен, ти су се људи кришом вратили преко границе, демобилисали се а оружје скрили по пољу.

И други случајеви ове врсте покагују да има неког на нашој територији, који је вољни помагач комита и који спро-