Policija

ОН

испитају, са шефом лекарем, душевно и физичко стање та„квих лица, која су им означена од стране лекара завода, и Савета Управе истог Завода. У случају, где експерти и Савет нађу, да није целисходно допустити таквим лицима да имају порода, а ако не постоји никаква вероватност у корист душевне поправке таквих лица, хирурзи су овлашћени, да изврше такву. операцију коју сматрају са најсигурнију и најефективнију, којом би се таква лица учинила неспособним за оплођење. Ова ће се операција извршивати само у случајевима који су оглашени за непоправљиве“. И већ у 1908. г. извршено је 300. таквих кастрација. У Европи, покушао је кантон Сен Гален у Швајцарској да донесе један такав закон о кастрацији дегенерисаних, али је остало на пројекту.

Свакојако, да је кастрација једна мера несумњиве извесности и сигурности, јер су нездрави потомци искључени. Али је мера сувише оштра и постоји могућност погрешке, као и код правосуђа са изрицињем смртне казне, која, пошто је извршена, не да се поправити. С тога јој друге државе нису тако. олако ни приступиле, већ се задовољавају другим нешто мање сигурним мерама, забрањујући на пр. брак извесним особама, које су болесне од извесних болести, Ова је мера такође јако корисна и добра, те је за препоруку. По том модерном законодавству, коме је примером следовао донесени закон од 1906. год. лекари су обвезни да надлежним властима пријаве сваки случај извесних оболења на пр. од сифилиса, и др. венеричних болести. И код нас постоји закон о бесплатном лечењу од сифилиса, али не постоји никаква законска забрана за ступање у брак, Међутим имамо чудних забрана — ради очувања расе и националитета — по којима је брак па чаки кумство између хришћана и муслимана или између хришћана. и јевреја забрањен, док се у очувању чистоте и здравља расе вишта није урадило, да се полним болестима не унесе у брак несрећно разорно средство здравља, којим се ствара нездрав пород и разорава срећа фамилије. Такви кривци остају без казне.

Овај лекарски преглед будућих супружника може да буде, како је научно предлаган, обавезан или факултативан (на захтев или жељу једне од уговорних страна). Свакојако, да њ једна и друга врста имају својих незгодних страна, које су са таквим прегледом у опште скопчане, јер се поглавито тиме