Policija

0) _

Врло је вероватно да ће бугарска полиција, која радо прима реформе и брзо се прилагођава новинама, ускоро изаћи из овога стања и да ће ове непостатке у најскоријем времену отколнити и учинити што треба да би службеници опчествене безопасности одговорили у потпуности својој дужноств.

Посматрајући пак озбиљну пажњу коју њихова влада придаје овој служби, могли бисмо констатовати, да је та пажња знатно јача и у материјалном и у моралном погледу од пажње која се овој врсти службе придаје од наших компетентних кругова.

Ову исту констатацију учинили смо приликом поређења наше полиције са румунском.

МИНИСТАРСТВО ЗАКОНИТОГ РЕДА У ГРЧКОЈ.

Грчка је, може се рећи, једина држава, која је полицији сигурности дала толико претежно важни карактер, да је створила засебно министарство под именом Министарство законишшота реда.

У априлу месецу ове год. објављен је закон којим се заснива ово ново министарство као десето по реду.

У надлежност новога министарства дошле су извесне институције из три разна министарства и то; из Министарства Унутр. Дела, из Министарства Војног и Министарства Пољопривреде. Из Министарства Унутрашњих Дела прешле су на ново Министарство законитога реда службе државне и грађанске сигурности, у земљи и на границама, управа службе варошких полиција и одељак пијачних полиција.

Из Министарства Пољопривреде: управа пољске полиције (за чување пољског имања), а из Министарстга Војног управа жандармерије као и установа граничних трупа које према постојећим уредбама припадају у његову надлежност.

Сва ова одељења из поменутих министарстава прешла су у ново министарство са целокупним персоналом, постојећим, одредбама и уређењима као и предвиђеним буџетским позицијама за њихово издржавање.