Policija

= 912 —

Аустрија). Да, тамо тај принцип постоји, али је тамо и те на првом месту другчија подела управних власти, — полицијска служба потпуно одвојена и посвећена једном послу, док код нас она врши готово све функције управ. власти, а још томе треба додати и политичке њене функције, које се од ње траже и које мора да извршује, а које старешине жанжандарма не обавезују нити хоће да их извршују. Најзад, тамо је старгшински кадар жандарма у већини са квалификованим људма. Тамо се у тим модерним државама може извести принцип координације, али код нас, бар за још дуги низ година, он је неостварљив на тој подлози. он не даје никакве ресултате, а то се је показало и на делу.

Најзад, да кажемо и коју реч о систему жанд. станица код нас, о којима говори г. Чурић у своме напису. ја сам своје гледиште о њима, изнео још пре две године У „Полицији“, и не радује ме то: да сам био у праву. Волео бих да. сам се преварио, да су оне дале ресултате, али их нема, изузев неких врло ретких. А зашто је то тако Зато што те · жанд. станице стоје под непосредним надзором својих жанд. официра, а не управних власти — одговорних шефова. То је тачно. Зар су ретки случајеви, да се деси убијство у неком селу, где су жандарми први стигли, али зато одмах известили свога официра, а старешину среза извештава председник општине, жанд. станица то не, Па какав је ту систем кооперације 2 Зар треба дати још већу самосталност у раду старешини жанд. станице предпостављајући њему полиц, чиновнике, Зар се може тврдити, да је један жандарм спремнији од полин. чиновника 2

Господин писац вели, да има случајва, где жандарма третирају као обичног пандура, да стоји. пред вратима и да уноси кафе. Ја сам цео век прозео у полицијској служби, као и остале старије колеге и знам, да нико од нас није никада тако третирао жандарма; на против, ми смо у њима гледали своје помагаче и људе, који су штитили наше животе у опасности. На против, тада је владао између нас баш ако хоћете“. тај принцип координације и срдачности. Али тада су и жандарми и њихове старешине другше глегали на своје старешине у полицији, много другше него сада. Запитајте сада ма кога среског и окружног поглавара колико је пута био код њега.