Policija

- 619 —

од неоцењене користи за практично примењивање ових закона, с обзиром на несређеност данашњег позитивног законодавства. Може се добити преко свију управно-полицијских власти“ и преко г. Ђ. Матића.

О женама. Као прва свеска Београдске Библиотеке, а у издању књижаре Томе Ђурђевића, публикована је ова књига нашег вредног сарадника г. Жарка Ружића, за коју т. Миле“ Певловић у предговору вели: „Писац овог дела далеко је од намере да изнесе неке своје нарочите или нове погледе и назоре у упо_ знавању жене. Смер је његов посве практичне природе. Велики и мали, добри и рђави писци кроз дуга столећа. расправљају о овом предмету, пишући повољно и неповољно; он је, проучавајући га, нашао у богатој светској = књижевности разбацане многе лепе и карактеристичне примере о душевним особинама и способностима жене, примере љубави и оданости, верности и пожртвовања, | срчаности и нежности оне, која нама, људима непрестано изгледа загонетка као сфигна. Писац је та опажања дру"тих, из богате збирке што је живот пружа, прикупио и но складном плану и реду, ради упознавања жене, пружио српским читаоцима. Гако схваћено ово делце може добро доћи свакоме, кога занима жена, и тиме је оноин свој смер постигао“. Ова оцена г. Павловићева најбоља је препорука за г. Ружићеву књигу.

Жандармеријски календар за 1925 годину, издање жандармеријске--подофицирске школе у Каменици, уредник“ Анта И. Чурић, жанд. капетан; цена 18 динара. Ово је први календар ове врсте, и намењен је поглавито жандармима. Циљ му је подизање морала и свести код жандарма, а чист приход. од његове продаје намењен је фонду за подизање споменика у служби палим жандармима. У календару су, поред осталог, изнете и фотографије изгинулих и одликованих официра, подофицира и жандарма, као и спискови награђених и похваље вих, са кратким описом њихових јуначких подвига. Иницијатори за издавање овог календара и његов уредник г. Чурић ваш вредни сарадник — заслужују сваку похвалу, јер је овај: календар уопште једна лепа и корисна ствар.