Policija

"тога. ауторитета т.ј. закон, то би. био, од стране. јавнога ор"тана, један поступак потпуно нелогичан. Пуштајући на сло"боду појединца који се је био противио извршењу једне незаконите наредбе, суд не умањује тиме углед органа власти "који је имао да изврши дотичну наредбу, напротив: суд ту само штишти законитост, а штитећи ову, он штити у исти мах, пи ауторитеш органа властп, ауторитет који, као што смо то већ рекли, налази само у законитости свој основ и освоју заштиту.

С француског превео

Д-р Данило Ј. Данић,

први секретар Државнога Савета, (Свршиће се)

__ХИГИЈЕНСКЕ ПРИЛИКЕ У КАЗНИОНАМА РЕПУБЛИКЕ ПОЉСКЕ,

Велике промене, које је донео европски рат у политичкој "подели карте Европе и велика борба, која се опажа у свима државама у погледу унутрашњег социјалног п политичког уре'Бења државе, ствара стално незадовољнике свих врста.

Незадовољна лица прелазе и у акцију за своја уверења, те најчешће долазе у сукоб са властима и законима, због чега се изводе пред суд, одакле осуђеници одлазе у казнене "заводе за издржавање казне.

У неким државама велики је број т.з8. политичких криваца и негде су смештени у засебне заводе за издржавање казне а негде у исте, у које одлазе и други кривци, вршећи у самој згради подвојеност према приликама.

Политички кривци увек имају браниоце и штићевике у Ззавном мњењу. Ово се не задовољава, да само у својој држави подвргава оштрој критици режим који се примењује према политичким кривцима у затворима, полиже тужбе и жалбе већ успе да заинтересује јавно мњење и других држава, па изазива интервенцију и. појединих хуманих друштава. | -

" Најчешће се тражи интервенција од Цре, Крста, У таквим приликама интернац. комитет Црв. Крста. моли владу оне сдржаве. против које је подигнута жалба да дозволи једном