Policija

(6 —

Као доказ да се надлежни чиниоци занимају много литањем уређења казнених завода, може послужити и ово, штеје Мин. Правде отворило кратке курсеве и ангажовало најбоље •снаге га предавања. За ове курсеве по партијама се позива управно особље казнених завода, да би стекло из најмеродавнијих уста савремено знање из науке о издржавању Казне и уређењу казнених завода.

Вероватно је, да управно и надзорно чиновништво у казненим заводима у примени закона, прописа, уредаба и наредаба иде даље, него што смисао и дух ових закова траже и прописују, јер се на овим курсевима нарочито истиче дух и смисао закона и саветује се слушаоцима, да их се строго придржавају, да не ураде нешто више него што закон и прописи траже.

На овим предавањима се истиче, да је највећа казна, коју трпи кривац а нарочито политички кривац, лишење слободе, па према томе сва друга „мучења“ заостају у дејству и треба их строго избегавати. Кривцима треба омогућити што: боље хигијенске прилике,

1. Хигијена кавнених завода.

Зграда сама собом доста помаже развићу и одржавању хигијене, те сен зидању казнених завода мора поклонити: велика пажња у погледу хигијене.

У Пољској нема после рата ново-озиданих кавн. завода. Све су зграде затечене од ранијих држава: руске, немачке Аустрије, Њих има две врсте,

Једне су нарочито зидане за издржавање казне а друге су зидане ради других циљева, али сеу недостатку бољих. употребљавају за казнене заводе.

Зграде зидане нарочито за казнене заводе могу да приме: 800—1200 лица. При зидању водио се рачун о савременим. хигијенским захтевима. У њима се налази централно грејање, уведено је електрично осветлење, добро се проветравају, имају простране и видне радионице, снабдевене су и осталим модерним хигијенским инсталацијама. Суве су и одржавају се: лепо у добром стању, Имају и пространа дворишта.

Остали казнени заводи смештени су већином у старе манастире, који нити по основној подели одговарају потребамг.