Policija

— 17

казненог завода нити се могу одржавати у добром и исправном стању. Собе се рђаво проветравају, зидови су често влажни; латос и греде су толико иструлели а леп испуцао, да су легло разних инсеката, који кривцима досађују и наносе велике штете.

Ако су овакви заводи још и препуњени и — а има таквих = онда се овим недостацима придружује немогућност одржавања чистоће, што је условљено самом претрпаношћу, И такви заводи свакако да не могу задовољити ни обичне хихијенске захтеве.

2. Чистоћа :

Управе у казненим заводима чине са своје стране све што могу. да се хигијена одржава и негује. И г. Бринел у свима прегледаним казненим заводима запазио је добру вољу и разумевање управа, који су у већини крунисани лепим успехом. Он је свуда био изненађен добром чистоћом. Да се не би нечистоћа унела споља свако лице, које ступа у завод за · издржавање казне, претходно се окупа и добије чисто рубље, Сваких 15 дана се кривци купају и преобуку мењају. Скоро у свима казненим заводима налазе се купатила удешена за купање у кадама, под душевима, а у некима се још налазе и т,вв., руска купатила.

3. Како спавају осуђеници

Намештај за спавање је врло разноврстан. У већини казнених завода има кревета. У модерним заводима кревети су увоздени са жицом и дању су наслоњени уза зид, да не би заузимали простор у соби, а у вече се откаче и наместе за спавање. Негде се налазе обични гвоздени кревети са жицом, или су просте дрвене мушеме, на које се поређају у вече сламарице једна поред друге.

Сваки кревет има сламарицу. Ове су добро напуњене сламом. која се мења два пут годишње. Обично пред рок за мењање сламе, она је већ толико искварена, да смрди, развија прашину, постаје тврда и неугодна за спавање,

Где нема кревета, сламарипе се простиру по патосу. Преко дана се наслоне уза зид. Апсеници су сеин г. Бринелу често жалили на рђаво стање сламарица.

у „Полиција“ и 2