Policija

20

Но ипак је све то комисија прегледала. И, као што ће се ниже видети, учинила нужан распоред, а по иретходном одобрењу Министра Правде.

И. Шта се нашло у архиви Гувернемана.

Придржавајући се својега правог задатка, комисија за преглед акта аустро-угарског Гувернемана има одмах да констатује, да се она при том прегледу није могла држати ни-. каквог одређеног система, и вршити преглед, по каквом претходном класификовању нађених аката.

Комисија је отварала сандук по сандук, и прегледала оно што се у сваком посебном сандуку нашло.

Тек тако прегледајући део по део, комисија је постепено. створила себи слику унутрашње организације Гувернемана, који је био подељен на више оделења, названих „АбБјеПипреп“, која су обележена бројевима.

Свако од ових одељења имало је засебну врсту послова: једне, за које је сам Гувернеман узимао иницијативу, иу виду небројених наредаба, спроводио своју окупаторску тенденцију до својих окружних команада, а преко ових до крајњих управних јединица; и друге, који су у облику извештаја или предлога, молби и представака сваке врсте, подношени Гувернеману на решење, било од њему подчињених органа. било од српских грађана, људи и жена свију положаја и занимања, интернираних или њихових породица.

Од ових административних одељења нарочито се истиче одељење 8. у коме се многи послови, у оба правца, и изнутра, и с поља укрштају.

Нарочито су многобројна и важна акта, која падају одмах по заузећу Србије, и у доба организације окупацијоних власти. Ова радња иде у два правца: у погледу сигурности, и у погледу експлоатације свих блага наше · отаџбине, а све у шта већу корист окупаторске силе,

Док је организација сигурности т.ј. несигурности нашег . становништва, која се састојала у што јачем подјармљивању. српског становништва; док је, велимо, та организација била _ и ствар војске и ствар војне полиције, и по томе вођена је — као што ће се даље видети — засебно и поверљиво, дотле је организација експлоатације свих земаљских прди-