Policija

48

од свију ризика предвиђених чл. !. закона. Пошто општинско особље није обезбеђено законом о општинама, то се оно, без. обзира на висину плате, мора осигурати у смислу закона о осигурању радника. Министарство Социјалне Политике издало је до сада неколико објашњења у овом смислу.

Св. Бр. 18646

М|.

Михаилу Д. Милошевићу, деловођи општине ораовичке:

У прошлом броју Полиције (Пуке и обавештења. УШу објашњено је, да деловође општина у варошима и варошицама немају право на државну помоћ у смислу чл. 275 финанс. за-= кона за 1924—25. год.

УН.

Урошу Трифуновићу, писару општине гор. врановске (срез велешки):

1. До 30, јуна 1882. год. била је у важности тач. 3. 5. 362 кавн, зак, по којој се кажњавао затвором од 1—5 дана „ко у свету недељу и друге Господње празнике бев особите нужде или предстојеће какове опасности пољске тежачке послове ради.“ Ова законска одредба укинута је законом о изменама и допунама у казненом законику, од 30. јуна, 1882. г., ше се стога земљорадници не могу више кажњавати због обављања иољопривредничких послова у недељне и празничне дане, о преславама, заветинама и т. д.

2. Члан 24. закона о народним школама и данас је у потпуној важности, и може осе изменити само путем закона. Досуђена новчана казна може се заменити затвором или радом ва општинским пословима, рачунајући пет динара за један дан затвора, само оним лицима (родитељима или дечјим стараоцима) који плаћају испод 15 динара непосредне порезе.

Према објашњењу Ген. Дирекције П. Пореза, од 2. 1924. г. Бр. 160, за решења односно пресуде, која се доносе по овом законском пропису, има се досудити такса из ТБр. 5. ношто месни школски одбори врше један део функција државне власти.