Policija

6

По 5 376 грађ. пост. права се могу обезбедити кад су испуњени сви законски услови за стављање обезбеђења, Према томе, у случају кад се одвојеној жени извршном одлуком надлежне духовне власти у смислу 5 100: грађан. зак. призна право на издржавање од њеног мужа, онда је суд дужан да одобри тражено обезбеђење, пошто је овде у питању алиментарна обавеза дужника, која је природна и законска по 5 109. грађ. зак. — без обзира на то што количина издржавања није одређена судском одлуком, већ само протоколом једностраног вештачења, јер се такав протокол вештачења, по 8 188. у вези са 5 246. грађан. суд. пост. сматра каоб

јавна исправа.

Међутим Суд може ову количину издржавања, одређену од стране вештака, умерити, ако се у каквом конкретном случају појављује да је претерана.

Према свему изложеноме Касациони Суд“ доноси начелну одлуку: -

„Да судови могу обезбеђења за издржавање одобравати _ онда када величина истог још није утврђена судском пресу. дом, већ само једностраним вештачењем.

Ова је одлука обавезна за све судове и ба Касационог Суда.

Бр. 11301 — Из опште Седнице. Касационог Суда, 1. јануара 1925. год.

ВАЖНИЈА ОБЈАШЊЕЊА ГЕНЕР. ДИРЕКЦИЈЕ ПОСРЕДНИХ ПОРЕЗА ПО ЗАКОНУ ОЗТАКСАМА.

Такса на подвозна средства.

Пописи тачке 11. и 17. чл. 106. Поавилника за извршење Закона о таксама односе се на она лица која први пут. у једној пореској години купе аутомобил па га не пријаве ради плаћања таксе, а не и на она лица која су за свој ауто_ мобил платила годишњу таксу па га у току године замене другим.