Policija

— 198 —

, спрату и кројач са стране, позатварали своје радње и разиили се сваки на своју страну да се не виде до понедеоника и да на миру и у сигурности проведу недељни одмор (чувени енглески „уусек-епд“) Кадифени Ненад увуче свој калауз у врата која су водила ка степеницама за горњи спрат и пропусти кроз њих своју сапри (дружину). Ненад је остао сам напољу и брижљиво затворио врата и преко њих поставио пољугу тако да патролџији ни мало не падне у очи овај чин.

Лопови су, према Ненадовим заповестима, ушли најпре у адвокатову собу и одмах се дали на посао: да пробуше под и да се спусте у јувелирску радњу М/ајкегоуџ. Али убрзо њи-

хове бургије гзапеше о челични оклоп, те обуставише бушење

Ипак се брзо досете те пређу у другу адвокатову собу и просеку себи пролаз кров зид у кројачеву радњу да би отуда избушили побочни зид те ушли у јувелирску радњу. Али ин овог пута угарише на челични оклоп.

За све је то време Ненад, командант дружине, шврљао по улици пазећи на патролџију и јављајући својим помоћницима, серијом лупњаве по зиду, кад се овај приближује или удаљује. Кад лупне два пута у зиду то је значило да они унутра треба да престану с бушењем и проламањем, јер се приближује стражар Три удара у зид су означавали да је патролџија отишао довољно далеко и да ваља наставити рад. Брза лупњава по зиду значи да је дружина откривена и да се приближује највећа опасност; у том би случају Ненад брзо откључао врата и пропустио своје другове у слободу.

Али до овога није дошло. У место тога Ненада су едазвали другови унутра, око зоре у недељу, да му покажу где су запели и да му докажу да је немогућно пробити оне челичне зидове. Ненад се насмејао и одвео своје људе кући. Пред мрак у недељу, Ненад доведе своје помоћнике опет на лице места и пропусти их кров иста врата у адвокатове собе, а одатле пређу сви, кроз ону рупу на поду, у кројачеву радњу. Ту он нареди својим људима да просеку пролаз кров кројачев под, што они одмах и учине. Сад се сви спусте кроз тај отвор у подрум који је био заједнички за целу зграду; ту пронађу под јувелирове радње, просеку пролаз и брзо се попну сви у Мајкегоуп радњу и нађу се пред знаменитим касама.