Policija

по ва

Сад се Кадифени Ненад сам послужио Мајегоут 380нима за узбуну. Он најпре искључи жицу за оно мало звоно што је водило у унутрашњост радње, близу касе, привеже на њу један конопац уз који се успуже кро оне отворе на таваницама до на сам кров зграде. Ту се сакрије иза оџака и посматраше кретање патролџијино. Сад је само имао да повуче конопац два пута кад год би се патролџија приближавао, а три пута кад би се удаљавао и то је служило за знак ње говим људима кад им ваља престати с радом и кад га треба наставити.

Дотле су остали лопови, живо радећи два сата — у месте једанаест и по — длетима и полугама, разбили касу, повадили све из ње, поделили плен и разишли се свак на своју страну.

Поводом овог старог случаја, полицијски су записи новија генерације забележили ову потпуну победу лопова над заштитним мерама и звонима за узбуну старих дана све до појаве електрицитета. Није повнато да ли је у Енглеској у

алкерово време електрицитет био у употреби као алармно средство противу лопова, али се зна да су у Америци јувелири и пре Валкера. имали електрична звона за узбуну по својим радњама. Али одмах после овога знаменитог случаја, електрична су алаомна звона заведена по свима енглеским и европским већим радњама и још и данас у употреби, само ште су по неке радње ипак споре и чекају да их лопови најпре похарају па тек онда да заведу електрична звона за узбуну. Многе су банке и трговачке радње дозвале мајсторе и наредиле им да им поставе у њиховим банкама или радњама потпуне мреже елекричних жица и звона; жице пролазе обичне кроз под и, скривеним путем, излазе на улицу где се налазе тајна звона — обично испод прозора, врата или крова -— те кад лопов приђе каси или ризници (која је обично увидана) он мора да стане ногом на лако узвишено електично дугме које на мах стави у покрет алармно звоно и полиција се даје на посао. На сличан начин многи банкари, пре затварања радње, поставе столице око каса тако да по једна нога од столице, притиска електрично дугме; и све док столичина нога стоји на дугмету звона ћуте, али чим би лопов пришао каси и уклонио столицу да би слободно могао оперисати око врата касе, дугме се окине и стави у покрет сва звона на узбуну.