Policija

а ке

СИЦИЛИЈАНСКА „МАФИЈА“.

Много је до сада говорено у полицијским ревијама Ф "тајном италијанском удружењу званом „Мафија“. Немогуће је готово доћи до поближих података о организацији тога удружења, јер и сама историја човечанства крије у себи врло често замашне тајне, које се никада у јавности неће расве-тлити. Историја тајних удружења, тајних језика и тајних писмена увијена је у тајанствени вео окултизма и секата. Врло је важно и значајно истраживање тих подземних покрета по јавну безбедност и општи ред. Кад би могло да настане једно време, у којем би се из људског живота одстранила за увек -тајновитост или ограничила, онда би могли позитивно тврдити да би се људски живот улетпао и усавршио. Зашто Зато што тајновитост у себи самој садржава немогућност контроле.

На овај начин и могућно је да индивилуалне зле склоности могу да триумфују у насилности и злим амбицијама. Занесене масе опскурним церемонијама и статутима залуђене и уплашене свесно или несвесно подржавају индивидуе опскурне било политички, расно, религијски или економски, Часна настојања добронамерних морају се често повући из борбе као побеђена.

Когод мисли да деловање Мафије припада прошлости љуто се вара, као што се погрешно мислило да је укинуће ропства у Америци онемогућило и обуставило деловаље КуКлух-Клан-а, који у Америци сада најбујније успева, Исти је овакав случај и са италијанским тајним удружењем Мафијом. Сицилија је њена колевка и отаџбина. Читави крајеви и сами градови стрепе од страха пред Мафијом. Чак и „Нови Свет“, и цела Америка инфицирана је том опасном организацијом, Ако посматрамо трговачки и економски положај Сицилије, морамо са чуђењем констатовати њену пасивноот, Без изу"зетка тамо се морају увозити готово све животне намирнице Зашто Ради владајуће несиигурности и опште засталости. Нису давно прошла она времена, када смо свакога дана читали по новинама да је тај и тај угледни путник „заробљен“ који се могао једино новчаним откупом ослободити. Енергичност италијанске влада ублажила је донекле ту беду, али је није могла потпуно онемогућити.