Policija

— 132 —

тични бити телеграфски свргнут са свога звања и његово ће се понашање унети у кондунт листу“.

| Довољно је, да се са високог положаја, какав је бис гувернеров, пусте овакве речи, и онда верни послушници иду већ даље.

Тако се у једном „извештају о ситуацији“ (на петнаест дана после гувернерове горње наредбе) датираном 15. јула 1916. налазе и овакви изрази:

Писац извештаја, пошто објашњава како треба поступати са Србима, поставља као правило тога поступања: „Несавитљива и што одређенија строгост!“ и онда наставља даље:. „... или би морала сва интелигенција и један велики део њених присталица (трабаната) трајно изчезнути, и бити замењена импортираним елеменрима, што је свакојако сада неизводљиво“. „Тврдим, да политичко расположење Београда није по нас никако повољно“. А као појенине „усијане елементе“ овначава „многобројне учитељске снаге без занимања и безпослене ђаке, а најзад и православно свештенство (клерус), ово већ и с тога, што је оно изгубило своју улогу и због мршавих доходака, те му се не може поклонити никакво, поверење“.

— Наставиће се. —

ХАПШЕЊЕ ЗЛОЧИНАЦА У АМЕРИЦИ.

Американски полицајац има дужност да ухапси и отера у затвор не само лице, које је ухватио на делу извршења каквог злочина, већ и сваког онога, који би својим понашањем. побудио код полицајца сумњу, да је извршилац или саучесник у извршењу каквог злочина. Интересантан је начин хапшења, као и законски прописи и процедура која неминовно претходи сваком лишавању слободе слободних грађана велике СевероАмеричке Уније.

Амерички закони разврставају злочине, а према томе и злочинце, у више разних група. Најтежи је злочин убиство с предумишљајем, и оно је злочин првог степена (Нг5Е Фергтее стте) после кога долазе злочини разних нижих степена, који "се опет деле у две групе, и то прво злочине противу личне