Policija

— 133 —

«сигурности као н. пр. јавно насиље (аззаш! апд бабеги) и злочине противу имовне сигурности, као крађа, отимачина итд. У многим се општинама чак и неизвршење или прекршај општинских полицијских наредаба сматра и квалификује као Злочин. |

За свако хапшење, изузимајући само оно које се врши на лицу места извршења злочина, потребно је писмено наређење надлежне власти, које према указаној потреби или на захтев појединаца издаје мировни судац (Јизнсе ог (ће реасе) нли судија неког од нижих казнених судова (тарзгаје).

Узмимо за пример овај случај: |

Ја сам од неког познатог или непознатог лица био нападнут било у кући или напољу, оробљен, тучен или преварен и извршиоцу тога злочина успело је да побегне. Ако ја случајно сазнам ма кад било, које то лице, или га видим, или чујем за њега и његово боравиште, потребно је да одем к мировном судији, или судији нижег казненог суда, и да за то лице затражим наредбу за хапшење (Маггап! о! аггечу).

Потребно је да дотичном судији протоколарио изложим све чињенице и све околности, као и све оно што терети дотично лице као извршиоца злочина, његово име и презиме ит.д Све ове наводе као апсолутно тачне и истините морам потврдити и својом заклетвом.

Ако судија дође до убеђења, да се је дотичник огрешио о закон он издаје писмени налог за хапшење дотичног лица. Тај налог судија предаје полицајцу у извршење (ако је кривац у месту), а ако је у неком другом месту, уручи га тужиоцу. Тај „Уаггап!“ је докуменат, којим се наређује државној полицији, општинском пандуру (сопзјабје) или ма коме другом јавном или тајном полицијском органу, да оптуженога лиши слободе и спроведе власти која је налог за хапшење издала.

·_Ако је злочинац у другом месту, ја одем сам лично у то место и чим га приметим било на улици, позоришту, биоскопу или ма где било (ако му не знам број куће и улицу) ја зовнем првог полицајца који се деси у близини, покажем му дотично лице и предам „УМаггап“ и полицајац је дужан да га сместа лиши слободе и отера у полицију, одакле га после спроводе у место извршења злочина. Ако полицајац, који хапшење врши, налази за потребно, он сме злочинцу ставити на