Policija

= 140 —

· ристољубља или преступљењем намерно учињеним (тач. 16. "правила Мин. Правде уз 5 471 грађ. суд. пост.)

По 5 382, од. П кривич. суд. пост. на плаћање кривич. трошкова могу се осудити и лица, која су ослобођена као невина, ако су противправним делима изазвала против себе ислеђење.

Х.

Драгутину Благојевићу, општинском писару — Салаш:

Кривична одговорност у казненом праву је лична: Нико не можа бити одговоран за кривичну радњу другог лица. Према овоме, и за заузеће земљишта, о коме је реч, има да одговара лице, које је заузеће извршило, али заузето земљиаште остаје увек објект извршеног кривичног дела, и као такво може бити олузето оп новог држаоца — без обзира на то што га је он добио као мираз — и враћено правом сопственику.

ХИ.

Суду општине вел. шељске:

По мишљењу уредништва, право на специјални додатак — награду — за вршење благајничко дужности у сеоским "ошштинама испод 500 правних гласача имају само општинске „деловође и писари (чл. 118. зак. 0 општинама). Да је законодавац имао намеру да ову награду призна и општинским председницима, кметовима и одборницима, он би то изрично рекао у закону, као што је то учинио за деловође и писаре. ' ЧОпшгински суд добро би учинио да по овој ствари затражи објашњење и од Главне Контроле, пошто у пракси има ваздан случајева, у којим се ова награда даје општинским кметовима и одборницима.

Св,Бр. 101.

ХЕ.

Суду општине смиловачкг :

По 8 136. грађан. зак. може се усинити свако туђе дете, га по 476 овог зак. све имање, било оно од предака наслеђено или прибављено и стечено, сматра се као сопственост, с којом зсваки располагати може по својој вољи.

Пошто лице, о коме је реч, нема деце, то оно може за-