Policija

аб =

висине означује у кварту одмах ради чега се помоћ зове, и какав се несрећни случај догодио. Када се међу тим из кварта доставља другим позорницима на линији да укажу на некоме месту помоћ, њиховим сигнализирањем се код свију апарата ноћу појављује црвена светлост, а дању зазвони звонце које је уз апарат везано,

У Америци се апарати много више употребљавају и тамо већ дају кључеве и сигурним приватним особама, као што су сопственици великих радњи.

У Берлину намеравају да ин· сталирају 1000 таквих апарата кроз најкраће време.

Организовање детектива у страним државама. У великим варошима западне Европе, нарочито у Америци, постоји огроман број приватних детектива, који под разним дозволама власти врше своје професионалне функције у корист појединаца или удружења. Тврди се н.пр, да има у Берлину на 3000 таквих летектива и да тамо постоји на 60 концесионираних специјалних детективских приватних бироа, који се стављају на расположење публици за разне информације. Ти детективи осећају у по-

следње време потребу да се организују, како би свој углед избором чланова, и утврђивањем услова, под којима би могли стећи право на ову праксу подигли своме сталежу.

И у Немачкој као и Америци удружење тражи, да њиховим чланом може постати оно лице, које је имало беспорочну прошлост и које има извесну претходну спрему за тај позив.

У Америци се предлаже да морају имати најмање матуру и 6 семестара правног факултета, а по том и три године детективске праксе код кога за вода детективског, — па тек да могу стећи право на полагање специјалног испита за шефа канцеларије таквог једног завода.

Такав дипломирани детектив, који би положио испит пред два државна и искусна полицијска криминална комесара и пред једним професором кривичнога права, могао би према томе да отвори нов самостални

приватни детективски биро.

За лица пак, која би овим дипломираним детективима била помоћници, дозвољава се мања школа, али дужа пракса и у сваком случају беспорочан живот.

Државни криминални комесари морали биимгти најмање 10 година државне службе, па да им се и без дипломе изда. дозвола за рад.