Policija

--- 055.

Испити се састоје из усмених и писмених задатака.

Криминалитет у Чикагу. Статистика извршених злочина у Чикагу. у току прошле године, показује да је њихов број знатно порастао. Меродавни бацају кривицу за то на много порушени морал код органа полицијског одељења. У току 1924 године извршено је у Чикагу крађа у вредности око три милијуна долара. Само у децембру прошле године било је 29 убистава, 211 провалних и 234 обичне крађе. У години 1924. украђено је 5313 аутомобила, док је у 1923. години украђено 2843. Према вредности украдених аутомобила, У прошлој години украдено је више у вредности од 400.000 долара него ли у 1923. год.

У току децембра украдено је разне робе и ствари за 344.534 долара, а у готовом новпу 76.640 долара.

Највећа казна за силовање. Криминални суд у Чикагу наставио је огорчену борбу противу учестаних случајева силовања. У току прошле недеље четворица таквих криваца изведени су пред суд и осуђени на 20—30 година робије, коју »мају да одлеже у џалијетском казненом затвору у држави Илинојс. Судија ЧарлсА Валијамс својом скоро изреченом пресудом над Френком Смитом, старим 24 године, постигао је рекорд у одмеравању казне за овакве случајеве. Пресуда, коју је изрекао горе поменути судија гласила је „на 35 година робије“.

Смит је био оптужен да је извршио силовање над једном женом у Саут Халстед улици у Чикагу. Он је био погођен да као радник очисти кућу и опе;ге прозоре у истој, али чим је муж отишао од куће, бацио се Смит на његову жену и извршио силовање над њом.

Надајући се да ће му признање послужити као олакшавајућа околност, Смит је своје дело на суду признао рекавши:

„Прошлога тједна порота је осудила двојицу извршиоца оваквог злочина на по 25година робије, Ја се тога бојим

и зато признајем моју кри-

вицу и молим, да ме судија

суди и осуди сам по своме нахођењу“.

Асистент државног тужиоца Берт А. Кронсон изнео је све доказе и чињенице и тражио да се кривац упркос признања, осуди на доживотну робију, као највећу казну коју држава Илинојс тражи за такав злочин.

„Френк Смиш, осуђује се на 35 година робије“ изрекао је потом судија Вилијамс.